Οδηγίες για ασθενείς με εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι το σωσίβιο για την καρδιά σας. Εάν πέσετε μέσα στη θάλασσα, ένα σωσίβιο θα σας σώσει μόνο εάν μπορέσετε να το πιάσετε. Αν ήδη φοράτε ένα σωσίβιο, ο κίνδυνος να πνιγείτε μειώνεται. Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής σας προσφέρει διαρκή προστασία.

  1. Εισαγωγή.
  2. Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις.
  3. Η καρδιά και οι ρυθμοί της.
  4. Περιγραφή του εμφυτεύσιμου απινιδωτή.
  5. Η ζωή με τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή.
  6. Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.
  7. Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή.
  8. Περίληψη και ειδικό λεξιλόγιο.

Εισαγωγή

Τι είναι ο ΕΜΦΥΤΕΥΣΙΜΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ;

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι μια συσκευή που σώζει ζωές. Αντιλαμβάνεται αυτόματα πότε οι ρυθμοί της καρδιάς γίνονται επικίνδυνα γρήγοροι και δίνει ένα ηλεκτρικό σοκ για να επαναφέρει το φυσιολογικό ρυθμό.

Γιατί ο γιατρός, μου πρότεινε να τοποθετήσω έναν εμφυτεύσιμο απινιδωτή;

Ο γιατρός πρότεινε να σας τοποθετηθεί ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής. Αυτό συνέβη διότι πιστεύει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σας προκληθεί μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία την οποία μπορείτε να αντιμετωπίσετε με έναν απινιδωτή. Μπορεί να έχετε ήδη πάθει ένα καρδιακό επεισόδιο, όπου χρειάστηκε η επέμβαση γιατρών ή παραϊατρικού προσωπικού, για να σας παράσχουν άμεση θεραπεία με σοκ για την επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς σας.

Εάν έχετε εμφυτευμένο έναν απινιδωτή, αυτός θα μπορέσει να ενεργήσει αυτόματα και να επέμβει θεραπευτικά σε κάποιο άλλο επεισόδιο επικίνδυνης αρρυθμίας, όπου κι αν βρίσκεστε.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες;

Καταστάσεις, όπως κάποιο παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορούν να θέσουν τον άνθρωπο σε επικίνδυνες αρρυθμίες. Σε μερικούς ασθενείς, οι καταστάσεις αυτές μπορούν να θεραπευθούν τελείως. Σε άλλους, ο κίνδυνος της αρρυθμίας μικραίνει σημαντικά όταν η αιτία θεραπευθεί, για παράδειγμα, με εγχείριση ή φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, για πολλούς ασθενείς, παρά τις θεραπείες, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και ο απινιδωτής είναι η καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση του κινδύνου μιας κακοήθους καρδιακής αρρυθμίας.

Ποιος δεν πρέπει να έχει ένα εμφυτεύσιμο αυτόματο απινιδωτή;

Σε μερικούς ασθενείς δεν πρέπει να παρασχεθεί θεραπεία με την παραπάνω συσκευή. Ο λόγος είναι ότι ίσως η αρρυθμία τους είναι προσωρινή ή επειδή ένας απινιδωτής δεν μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημά τους. Μερικοί από τους παραπάνω λόγους είναι:

  • ασθενείς των οποίων οι ταχυαρρυθμίες οφείλονται σε αναστρέψιμα αίτια, όπως φαρμακευτική αγωγή, ηλεκτρολυτική ανισορροπία, κλπ.
  • ασθενείς με ταχυαρρυθμίες λόγω πρόσφατων καρδιακών προσβολών ή άστατων ισχαιμικών επεισοδίων.
  • ασθενείς των οποίων η ταχυαρρυθμία οφειλόταν σε ηλεκτροπληξία.
  • ασθενείς με αδιάκοπες κοιλιακές ταχυαρρυθμίες.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις.

Ειδοποιείστε τον ιατρό σας αμέσως εάν υπάρχει κοκκινίλα, πρήξιμο, πυρετός ή έκκριση από τις τομές σας. Μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας μόλυνσης. Εάν δεν θεραπευθεί, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας εάν πρηστεί το χέρι σας..

Σε περίπτωση που συνεχίζεται τυχόν πόνος μετά από την αποθεραπεία της τομής σας, ελέγξτε το με τον ιατρό σας. Ο πόνος μπορεί καμιά φορά να υποδηλώνει την παρουσία κάποιας μόλυνσης. Εάν δεν θεραπευθεί η μόλυνση, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.

Η συσκευή λειτουργεί σαν βηματοδότης και γι' αυτό πρέπει να ακολουθείτε τις τοιχοκολλημένες οδηγίες για άτομα με βηματοδότες που υπάρχουν στα αεροδρόμια, κοντά σε πηγές υψηλής τάσης, και κοντά σε πολύ δυνατούς μαγνήτες. Τα έντονα παράσιτα μπορούν να επηρεάσουν την συσκευή σας.

Πάντα να περπατάτε γρήγορα ανάμεσα από πύλες ασφαλείας σε καταστήματα, βιβλιοθήκες και αεροδρόμια. Οι πύλες περιέχουν μαγνήτες που μπορούν να επιφέρουν παρεμβολές στην συσκευή σας.

Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) δεν συνιστάται για οποιοδήποτε άτομο με εμφυτευμένο απινιδωτή. Επειδή ο εξοπλισμός του χρησιμοποιεί πολύ ισχυρούς μαγνήτες, αποφεύγετε να εισέρχεστε σε χώρο όπου υπάρχει εξοπλισμός συστήματος μαγνητικής τομογραφίας. Τα κυκλώματα του απινιδωτή σας μπορεί να βλαφτούν ανεπανόρθωτα ή να επέλθει αλλαγή στον προγραμματισμό του.

Πάντα να αναφέρετε σε ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό ότι έχετε εμφυτευμένο απινιδωτή. Κάποιος ιατρικός και οδοντιατρικός εξοπλισμός μπορεί να επιφέρει παρεμβολή στην συσκευή σας. Επίσης, ίσως χρειαστείτε παραπάνω αντιβιοτικά πριν και μετά από κάποια οδοντιατρική εργασία (ακόμα και καθαρισμό) ή χειρουργική επέμβαση. Αυτή είναι μία πρόσθετη προφύλαξη εναντίον της μόλυνσης.

Εξασφαλίστε ότι οι άλλοι γνωρίζουν ότι πρέπει:

  • να καλέσουν για άμεση βοήθεια αμέσως εάν παραμείνετε λιπόθυμος παραπάνω από ένα λεπτό.
  • να καλέσουν τον ιατρό σας μετά από θεραπεία σοκ εάν δεν αισθάνεστε καλά.

Εάν δεν λάβετε αυτή την φροντίδα, θα επιδεινωθεί η υγεία σας.

Η καρδιά και οι ρυθμοί της.

Τμήματα της καρδιάς

Η καρδιά είναι μία αντλία η οποία αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες που χωρίζονται από ένα τοιχίο και τέσσερις βαλβίδες. Οι δύο πάνω κοιλότητες ονομάζονται κόλποι. Ενεργούν σαν δεξαμενές. Συλλέγουν και συγκρατούν το αίμα έως ότου μπορέσει να προχωρήσει στον κύριο χώρο των αντλιών, στις κοιλίες. Ο δεξί κόλπος συλλέγει "χρησιμοποιημένο" αίμα από όλα τα σημεία του σώματός σας. Ο αριστερός κόλπος συλλέγει το νέο οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονές σας. Ενδιάμεσα από κάθε παλμό, οι κόλποι αντλούν αίμα προς τις κάτω κοιλότητες, τις κοιλίες. Η δεξιά κοιλία αντλεί το "χρησιμοποιημένο" αίμα προς τους δύο πνεύμονες. Η αριστερή κοιλία αντλεί το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα πίσω για να δώσει τροφή στον ίδιο τον μύα της καρδιάς και στο υπόλοιπο σώμα σας.

Η καρδιά είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε μέγεθος από μια σφικτή γροθιά. Είναι ικανή να "χτυπάει" πάνω από 100.000 φορές την ημέρα (σε ρυθμούς περίπου 70 παλμών ανά λεπτό), προκαλώντας πάνω από 8.000 λίτρα αίματος να διανέμονται σε περίπου 19.000 χλμ. του κυκλοφοριακού συστήματος.

Φυσιολογικός ρυθμός

Ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς είναι γνωστός ως φλεβοκομβικός ρυθμός. Ο δικός σας φυσικός βηματοδότης, ο κολπικός φλεβοκόμβος (SA node) βρίσκεται στον δεξί κόλπο. Περίπου κάθε δευτερόλεπτο, ο βηματοδότης αυτός εξαπολύει μία εκκένωση, και ένα ηλεκτρικό σήμα εξαπλώνεται στους κόλπους. Αυτό τους αναγκάζει να συσταλθούν, κάνοντάς τους να αδειάσουν το αίμα τους στις χαλαρωμένες κοιλίες. Αυτή η ηλεκτρική διέγερση συνεχίζει την πορεία της μέσω ενός ειδικού κόμβου, του κολποκοιλιακού κόμβου (AV node) προς τις κοιλίες. Οι κόλποι τότε χαλαρώνουν και συστέλλονται οι κοιλίες, αντλώντας έτσι το αίμα προς τους πνεύμονες και σε ολόκληρο το σώμα.

Μη φυσιολογικοί ρυθμοί (αρρυθμίες)

Ο ρυθμός της καρδιάς μπορεί να διαταραχθεί με διάφορους τρόπους.

1)Βραδείς καρδιακοί ρυθμοί (βραδυκαρδίες)

Η καρδιά σας χτυπά φυσιολογικά μεταξύ 60 και 80 φορές το λεπτό. Ενας ρυθμός κάτω από 60 παλμούς το λεπτό είναι φυσιολογικός μόνο όταν αναπαύεστε, είσαστε σε κατάσταση ύπνου, ή βρίσκεστε σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ενας καρδιακός ρυθμός κάτω από 60 παλμούς το λεπτό ονομάζεται βραδυκαρδία. Τα αίτια για την εμφάνιση βραδύ καρδιακού ρυθμού είναι δύο:

  • ή ο φλεβόκομβος χτυπά πολύ αργά,
  • ή η ηλεκτρική ώση δεν μεταβιβάζεται με αξιόπιστο τρόπο από τους κόλπους στις κοιλίες διαμέσου του κολποκοιλιακού κόμβου. Ενας ιδιαίτερα βραδύς καρδιακός ρυθμός ή μια πολύ μεγάλη παύση μεταξύ δύο καρδιακών χτύπων μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη και απώλεια των αισθήσεων. Η κατάσταση αυτή θεραπεύεται με την τοποθέτηση βηματοδότη.

2)Ταχείς καρδιακοί ρυθμοί (ταχυκαρδίες)

Η άσκηση, η πνευματική ή συναισθηματική κόπωση και ορισμένες ασθένειες, μπορούν να κάνουν τον ρυθμό της καρδιάς σας να επιταχυνθεί. Αν ο ρυθμός της καρδιάς σας είναι πάνω από 100 παλμούς το λεπτό, αυτό ονομάζεται ταχυκαρδία. Η ταχυκαρδία είναι φυσιολογική αντίδραση κάτω από αυτές τις συνθήκες. Όμως, όταν ο καρδιακός σας ρυθμός σας είναι πολύ ταχύς ή όταν αυτό συμβεί χωρίς αιτία ή είναι πολύ ταχύς και ακανόνιστος, ονομάζεται ταχυαρρυθμία.

Οι διαφορετικοί τύποι ταχυαρρυθμίας περιλαμβάνουν:
  • Κολπική μαρμαρυγή (Atrial Fibrillation):

 Η κολπική μαρμαρυγή είναι η εξαιρετικά ταχεία και χαοτική ηλεκτρική δραστηριότητα των κόλπων. Σαν συνέπεια, η αντλητική δράση των κόλπων χάνεται. Οι επιπτώσεις δεν είναι πολύ σημαντικές. Οι κόλποι, όμως, μπορεί να οδηγήσουν τις κοιλίες σε υπερβολικά ταχύ ρυθμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει αίσθηση παλμών, ζάλη, απώλεια των αισθήσεων ή δύσπνοια. Η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή η οποία διατηρεί τον φυσιολογικό ρυθμό ή προλαβαίνει τις κοιλίες ώστε να μην χτυπούν με πολύ ταχύ ρυθμό. Δίνονται συνήθως και αντιπηκτικά φάρμακα για την πρόληψη θρομβώσεων που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

  • Κοιλιακή ταχυκαρδία (Ventricular Tachycardia):

Η κοιλιακή ταχυκαρδία είναι ο ταχύς, τακτικός καρδιακός ρυθμός, που προέρχεται από τις κοιλίες της καρδιάς. Η καρδιά αντλεί λιγότερο αίμα σε κάθε χτύπο. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γεμίσουν οι θάλαμοι με αίμα μεταξύ κάθε χτύπου. Λιγότερο αίμα φτάνει στον εγκέφαλό σας και σε άλλα όργανα. Τα συμπτώματα μπορεί να απουσιάζουν αν η ταχυκαρδία είναι μικρής διάρκειας (2-5 sec) ή να εμφανίζονται ως απώλεια των αισθήσεων ή κατάρρευση του ασθενούς αν η ταχυκαρδία κρατήσει περισσότερο. Η κοιλιακή ταχυκαρδία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση επειδή είτε προκαλεί την κατάρρευση του ασθενούς είτε οδηγεί σε κοιλιακή μαρμαρυγή η οποία είναι ακόμη σοβαρότερη.

  • Κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation):

Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι η εξαιρετικά ταχεία και χαοτική ηλεκτρική δραστηριότητα των κοιλιών. Αντλείται πολύ λίγο ή και καθόλου αίμα. Ο εγκέφαλός σας, η καρδιά σας και το υπόλοιπο σώμα σας σύντομα στερούνται οξυγόνο. Οι ασθενείς συνήθως καταρρέουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η κοιλιακή μαρμαρυγή σχεδόν ποτέ δεν σταματά από μόνη της και είναι γι' αυτό μοιραία εκτός αν ο φυσιολογικός ρυθμός επαναφερθεί με ηλεκτρικό σοκ (απινίδωση). Αυτό μπορεί να γίνει από τους ιατρούς ή προσωπικό άμεσης βοήθειας με την τοποθέτηση χερουλιών στο στήθος του ασθενή (εξωτερικός απινιδωτής) ή αυτόματα από ένα εμφυτευμένο απινιδωτή.

Η κοιλιακή ταχυκαρδία και μαρμαρυγή προκαλούνται από διάφορα αίτια, το συχνότερο από τα οποία είναι η ύπαρξη ουλώδους ιστού στην καρδιά εξαιτίας προηγουμένου εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το καρδιακό επεισόδιο σπάνια προειδοποιεί. Δυστυχώς, το ιατρικό προσωπικό άμεσης βοήθειας και οι εξωτερικοί απινιδωτές του δεν είναι συνήθως παρόντες ή άμεσα διαθέσιμοι όταν συμβεί.

Σε ασθενή που έχει πάθει καρδιακό επεισόδιο λόγω κοιλιακής ταχυκαρδίας ή κοιλιακής μαρμαρυγής, οι ιατροί θα προσπαθήσουν πρώτα να θεραπεύσουν την αιτία που το προκάλεσε. Εάν, παρόλο την θεραπεία, ο ιατρός πιστεύει ότι ο ασθενής βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο άλλου επεισοδίου ή αν η κοιλιακή ταχυκαρδία συνεχίζει να επανέρχεται και δεν σταματά ή είναι κακώς ανεκτή, ο ιατρός ίσως συστήσει την εμφύτευση απινιδωτή. Στην πρώτη εμφάνιση κοιλιακής ταχυκαρδίας ή κοιλιακής μαρμαρυγής, ο εμφυτευμένος απινιδωτής θα ενεργοποιηθεί για βηματοδότηση ή παροχή σοκ στην καρδιά σας, ώστε αυτή να επανέλθει σε φυσιολογικό ρυθμό.

Περιγραφή του εμφυτεύσιμου απινιδωτή.

Ο απινιδωτής σας είναι μία συσκευή η οποία μπορεί αυτόματα να αναγνωρίσει και να επέμβει σε προβλήματα ρυθμού της καρδιάς σας, συμπεριλαμβανομένων της κοιλιακής μαρμαρυγής και της κοιλιακής ταχυκαρδίας.

Τμήματα της συσκευής

            Η γεννήτρια παλμών (βηματοδότης)

Η γεννήτρια παλμών αποτελείται από ένα σφραγισμένο μεταλλικό δοχείο από τιτάνιο που περιέχει:

  • μία μπαταρία, που δίνει ρεύμα στην συσκευή,
  • πυκνωτές (που αποθηκεύουν το ηλεκτρικό φορτίο απαραίτητο για την παροχή σοκ στην καρδιά),
  • ένας μικροεπεξεργαστής (ένας μικρός ηλεκτρονικός υπολογιστής), και
  • ηλεκτρονικά κυκλώματα

Η συσκευή ελέγχει συνεχώς τα φυσικά ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς σας. Αν διαπιστώσει κάποιο μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, παρέχει ηλεκτρική ενέργεια (θεραπεία). Αυτό επαναφέρει την καρδιά σας σε έναν πιο φυσιολογικό ρυθμό.

Η ηλεκτρονική μνήμη της συσκευής σας αποθηκεύει:

  • θεραπευτικές ρυθμίσεις προγραμματισμένες από τον ιατρός σας
  • τον αριθμό και τα είδη θεραπείας που έχει παρασχεθεί στην καρδιά σας στο ενδιάμεσο κάθε επίσκεψης στον ιατρό
  • πόση επιτυχία είχε η κάθε θεραπεία
  • ΗΚΓ
  • την κατάσταση της μπαταρίας της συσκευής σας (πόση ενέργεια περιέχει ακόμα)

            Ηλεκτρόδιο

Η συσκευή συνδέεται με την καρδιά μέσω ενός ή δύο ηλεκτροδίων (μονωμένα σύρματα). Τα ηλεκτρόδια αυτά επιτρέπουν στον απινιδωτή να:

  • ελέγξει τον καρδιακό σας ρυθμό,
  • ενεργήσει σαν βηματοδότης αν ο καρδιακός ρυθμός είναι πολύ βραδύς, και
  • να δώσει σοκ, αν απαιτηθεί.

Τα ηλεκτρόδια εισέρχονται στην καρδιά ενδοφλεβίως, κάνοντας την εμφύτευσή τους μία απλή διαδικασία.

            Προγραμματιστής

Ο προγραμματιστής είναι ένα είδος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος παραμένει στον χώρο του νοσοκομείου ή του ιατρείου. Επικοινωνεί με την συσκευή μέσω μιας ηλεκτρονικής κεφαλής (μοιάζει με τηλεκοντρόλ τηλεόρασης) η οποία κρατείται πάνω από το δέρμα που καλύπτει τον απινιδωτή σας. Χρησιμοποιείται για να:

  • ελέγξει τον απινιδωτή σας αμέσως μετά την εμφύτευση,
  • προγραμματίσει τις θεραπείες που θέλει ο ιατρός σας να χρησιμοποιήσει ο απινιδωτής και
  • "διαβάσει" πληροφορίες αποθηκευμένες στην μνήμη της συσκευής μεταξύ επισκέψεων στον ιατρό σας.

Πώς λειτουργεί ένας απινιδωτής

Ο απινιδωτής σας ελέγχει συνεχώς την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας. Αναγνωρίζει πότε ο καρδιακός ρυθμός είναι φυσιολογικός, πολύ βραδύς ή πολύ ταχύς. Αν ο ρυθμός είναι μη φυσιολογικός, παρέχεται αυτόματα στην καρδιά σας θεραπεία με ηλεκτρισμό. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τις ρυθμίσεις που έχει επιλέξει ο ιατρός σας. Ο ιατρός σας θα σας πει ποια θεραπεία έχει προγραμματίσει στον απινιδωτή σας.

Η πιο σημαντική λειτουργία του απινιδωτή είναι η παροχή σοκ για επαναφορά σε φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό σε περίπτωση κοιλιακής μαρμαρυγής. Αυτό ονομάζεται απινίδωση. 'Ομως, ο απινιδωτής σας μπορεί επίσης να παράσχει άλλου είδους θεραπείες: αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση, καρδιοανάταξη (cardioversion), και αντιβραδυκαρδιακή βηματοδότηση.

            Αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση

Όταν ανιχνευτεί κοιλιακή ταχυκαρδία, ο απινιδωτής ελέγχει αν ο ρυθμός πρέπει να θεραπευθεί. Αν ο ιατρός έχει προγραμματίσει τέτοια θεραπεία, ο απινιδωτής παρέχει μία σύντομη εκκένωση μικρών, γρήγορων ηλεκτρικών παλμών για να ανακόψουν την αρρυθμία. Αυτή είναι η αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση. Αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί δεν είναι αισθητοί από τον ασθενή. Καρδιοανάταξη (Cardioversion)

Ο απινιδωτής σας μπορεί να προγραμματιστεί να παρέχει ελαφρές και μεσαίες θεραπείες με σοκ αν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι πολύ ταχύς. Η θεραπεία αυτή ονομάζεται καρδιοανάταξη και μπορεί να προκαλέσει ελαφρά δυσφορία.

Οι περισσότεροι απινιδωτές μπορεί να προγραμματιστούν να θεραπεύσουν την κοιλιακή ταχυκαρδία με αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση και/ή καρδιοανάταξη. Αν οι θεραπείες αποτύχουν, τότε παρέχεται σοκ απινίδωσης πλήρους ισχύος.

            Απινίδωση

Αν ο απινιδωτής σας ανιχνεύσει κοιλιακή μαρμαρυγή παρέχει σοκ υψηλής ισχύος. Αυτό ονομάζεται απινίδωση. Επειδή το σοκ παρέχεται απευθείας στην καρδιά, η ενέργεια που απαιτείται είναι μόνο το 1/10 από αυτό που παρέχεται από τους ιατρούς ή το προσωπικό άμεσης επέμβασης όταν τοποθετούν χερούλια (paddles) στο στήθος. Ο χρόνος που διανύεται από την έναρξη της κοιλιακής μαρμαρυγής μέχρι και την παροχή του σοκ είναι συνήθως 10 δευτερόλεπτα. Τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται για να φορτίσει ο απινιδωτής τους πυκνωτές της συσκευής ώστε να παράσχουν μεγάλης ισχύος σοκ. Κατά την διάρκεια της φόρτισης, δεν είναι σπάνια η λιποθυμία του ασθενή λόγω της κοιλιακής μαρμαρυγής..

            Αντιβραδυκαρδιακή βηματοδότηση

Ο απινιδωτής σας μπορεί, επίσης, να ενεργήσει σαν βηματοδότης για να δράσει προληπτικά σε βραδεία λειτουργία της καρδιάς σας. Οι απινιδωτές μπορούν να ανιχνεύσουν και να βηματοδοτήσουν τον κόλπο και/ή την κοιλία. Αυτό ονομάζεται μονοεστιακή ή διπλοεστιακή βηματοδότηση.

Διαδικασία εμφύτευσης

Η εγχείρηση εμφύτευσης ενός απινιδωτή πραγματοποιείται συνήθως χωρίς ολική αναισθησία, αν και πολλές φορές αρκεί ένα ισχυρό ηρεμιστικό. Αυτό θα συζητηθεί με τον ιατρό σας.

Η συσκευή μπορεί να εμφυτευθεί στο στήθος ή στην κοιλιά, ανάλογα με τον τύπο που θα επιλεχθεί. Θα αποφασίσει ο ιατρός σας βάσει:

  • του μεγέθους και σχήματός σας
  • την ηλικία σας και του μεγέθους της καρδιάς σας
  • προηγούμενης εγχείρησης στο στήθος
  • των δραστηριοτήτων σας και του τρόπου ζωής σας
  • ποια μέθοδος είναι ασφαλέστερη για σας.

Οπου και αν τοποθετηθεί, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει πρώτα μία τομή στο δέρμα. Μερικοί ιατροί προτιμούν να τοποθετήσουν την συσκευή αμέσως κάτω από το δέρμα. Άλλοι προτιμούν να πραγματοποιήσουν τομή και στον μυ. Ο ιατρός θα σχηματίσει τότε μία "τσέπη", είτε κάτω από το δέρμα ή τον μυ, στον οποίο θα τοποθετήσει τον απινιδωτή.

Το ένα ή τα δύο ηλεκτρόδια τότε περνάνε μέσω μιας φλέβας κάτω από το κόκαλο της κλείδας και τοποθετούνται στους θαλάμους της καρδιάς σας. Η θέση ελέγχεται με ακτινογραφία, και τα ηλεκτρόδια δοκιμάζονται για να εξασφαλισθεί ότι έχουν καλή επαφή με την καρδιά. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με τον απινιδωτή, ο οποίος τότε τοποθετείται στην "τσέπη". Πριν κλείσει η τομή, ο ιατρός θα κάνει έναν έλεγχο απινίδωσης. Ο σημαντικός αυτός έλεγχος περιλαμβάνει εσκεμμένη δημιουργία κοιλιακής μαρμαρυγής και επιβεβαίωση σωστής λειτουργίας του απινιδωτή (Δεν θα αντιληφθείτε αυτόν τον έλεγχο. Θα είστε ακόμα υπό την επήρεια του αναισθητικού). Όταν ο ιατρός σας επιβεβαιώσει ότι τα αποτελέσματα όλων των ελέγχων είναι ικανοποιητικά, η "τσέπη" και η τομή κλείνουν με ράμματα.

Μετά το εξιτήριο

Ο ιατρός σας θα σας πει αν έχετε ράμματα που απορροφώνται με τον χρόνο, ή αν απαιτούν αφαίρεση αργότερα σε επίσκεψη στο ιατρείο.

Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού κατά την ανάρρωσή σας και όταν ξαναρχίσετε τις κανονικές σας δραστηριότητες. Μερικές υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν στην ανάρρωσή σας είναι:

  • να πλένεστε, να ασκείστε, και να περπατάτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας
  • μην σηκώνετε βάρη (περισσότερο από 4 με 6 κιλά) μέχρι να σας πει ο ιατρός σας ότι μπορείτε
  • να περιορίζετε κινήσεις του χεριού σας που, ίσως, επηρεάσουν τα ηλεκτρόδια, αν σας δώσει τέτοια εντολή ο ιατρός σας

Να πείτε αμέσως στον ιατρό σας αν υπάρχει κοκκινίλα, πρήξιμο, πυρετός ή εκροή από τις τομές σας. Να ειδοποιήσετε τον ιατρό σας αν πρηστεί το χέρι σας.

  • Μην φοράτε στενά ρούχα που ίσως ερεθίσουν το δέρμα πάνω από τον απινιδωτή.
  • Αποφεύγετε οποιαδήποτε ενέργεια ή αθλητική δραστηριότητα στην οποία ενδέχεται να δεχθείτε χτύπημα στην συσκευή. Αυτό συμπεριλαμβάνει (αλλά δεν περιορίζεται), καράτε, ποδόσφαιρο, την τοποθέτηση τουφεκιού στην πλευρά του στήθους όπου έχει εμφυτευθεί απινιδωτής.

Να αναφέρετε πάντα σε όλους τους ιατρούς σας, οδοντίατρους ή προσωπικό άμεσης βοήθειας, ότι έχετε εμφυτευμένο απινιδωτή. Ισως χρειαστείτε παραπάνω αντιβιοτικά πριν και μετά από οδοντιατρική εργασία (ακόμα και καθαρισμό!) ή επέμβαση. Αυτό είναι μία επιπρόσθετη προφύλαξη κατά των λοιμώξεων. Θα υπάρχει κάποιος σχετικός πόνος στην πληγή και στην τσέπη κάτω από το δέρμα για λίγες μέρες. Η πληγή πρέπει να παραμένει στεγνή.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, θα σας βλέπει ο ιατρός σας προκειμένου να εξετάσει εσάς και την συσκευή. Ο ιατρός θα χρησιμοποιεί τον προγραμματιστή για να "επικοινωνήσει" με τον απινιδωτή.

Θα ελέγξει:

  • αν τα ηλεκτρόδια δουλεύουν σωστά,
  • την μπαταρία για πόση ενέργεια έχει ακόμα, και
  • αν έχει παρασχεθεί θεραπεία για αρρυθμία από τον απινιδωτή.

Ο ιατρός θα σας ρωτήσει, επίσης, ποια φάρμακα παίρνετε και θα ελέγξει αν υπάρχει επίδραση στον απινιδωτή σας. Θα ελέγξει επίσης αν υπάρχει αλλαγή στην κατάσταση της καρδιάς από την τελευταία σας επίσκεψη. Ανάλογα με την κατάστασή σας και τις πληροφορίες που θα πάρει από τον απινιδωτή, ίσως θελήσει να κάνει μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις τους απινιδωτή. Ο ιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τον προγραμματιστή για όλες αυτές τις αλλαγές. Θα σας δώσει και χρονοδιάγραμμα για επίσκεψη στα επόμενα ραντεβού

Αντικατάσταση

Οι μπαταρίες στον απινιδωτή σας θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Αδειάζουν πολύ αργά και προβλεπόμενα.

Μερικούς μήνες πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο που θα αδειάσουν, ο ιατρός θα σας πει ότι πρέπει να γίνει αλλαγή του απινιδωτή σας. Με μία επέμβαση, που θα μοιάζει αρκετά με την πρώτη, θα ανοιχτεί η τομή και η παλιά συσκευή θα αντικατασταθεί (είναι σφραγισμένη συσκευή και έτσι δεν μπορεί να αντικατασταθούν μόνο οι μπαταρίες). Τα ηλεκτρόδια θα ελεγχθούν επίσης. Συνδέονται τότε με ένα νέο απινιδωτή και η τομή κλείνει. Καμιά φορά απαιτείται αλλαγή και των ηλεκτροδίων.

Η ζωή με τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή.

Η ταυτότητα του απινιδωτή σας.

Να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητα του απινιδωτή όταν βγαίνετε έξω, ακόμα και για μικροδουλειές. Θα σας δοθεί η ταυτότητα μόλις βγείτε από το νοσοκομείο.

Η κάρτα έχει σημαντικές πληροφορίες για τον απινιδωτή, τα ηλεκτρόδια και το όνομα και το τηλέφωνο του γιατρού σας. Περιέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες για το ιατρικό προσωπικό άμεσης επέμβασης, εάν απαιτείται θεραπεία.

Εάν μετακομίσετε, αλλάξετε τον αριθμό τηλεφώνου σας, ή αλλάξετε γιατρό, πείτε στο γιατρό σας ότι χρειάζεστε μια καινούργια ταυτότητα του απινιδωτή. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε κατευθείαν με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της ELA Medical.

Δραστηριότητες και ασκήσεις.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφεύγετε δραστηριότητες όπου μερικά δευτερόλεπτα ζάλης και λιποθυμίας μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για σας ή για άλλους. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • οδήγηση αυτοκινήτου
  • κολύμπι ή βαρκάδα μόνος, ή
  • αναρρίχηση σε σκάλα

Ο γιατρός θα σας πει εάν μπορείτε να αρχίσετε ξανά την οδήγηση. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους νόμους της περιοχής σας και από την ιατρική σας κατάσταση.

Οι ασθενείς με απινιδωτή χάνουν αυτόματα το δικαίωμα να πιλοτάρουν αεροπλάνο εξαιτίας της κατάστασης της καρδιάς τους.

Να ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του γιατρού σας για να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι:

  • η επιστροφή στη δουλειά σας
  • η σεξουαλική δραστηριότητα
  • τα ταξίδια και
  • η άσκηση, η ψυχαγωγία, ή άλλα χόμπι

Επιστροφή στη δουλειά σας

Ο απινιδωτής σας δεν θα επηρεάσει την ικανότητα σας να εργάζεστε εκτός από ορισμένες συνθήκες. Επειδή οι εργασίες και οι εργασιακοί χώροι ποικίλουν, δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας. Να πείτε στο γιατρό σας εάν χρησιμοποιείτε ή εάν πρέπει να έρθετε σε επαφή με:

  • ηλεκτρικό εξοπλισμό υψηλής τάσης
  • δυνατούς μαγνήτες, όπως αυτούς που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες χάλυβος ή αυτοκινητοβιομηχανίες
  • ραντάρ, ή
  • άλλες πηγές δυνατής ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής.

Να πείτε στους ανθρώπους στην εργασία σας ότι έχετε απινιδωτή και τι πρέπει να κάνουν εάν σας παρασχεθεί θεραπεία σοκ.

Εάν έχετε απορίες για την εργασία σας ή τον εργασιακό σας χώρο, ρωτήστε το γιατρό. Αυτός μπορεί να κάνει μία επί τόπου εκτίμηση για να δει εάν η εργασία σας θα επηρεάζει τη λειτουργία του απινιδωτή σας.

Σεξουαλικές σχέσεις

Ο απινιδωτής δεν θα επηρεάσει τις σεξουαλικές σχέσεις σας. Εάν σας παρασχεθεί θεραπεία σοκ την ώρα της επαφής με τον σύντροφό σας, δεν θα αισθανθεί τίποτε άλλο παρά ένα "γαργαλητό" στο δέρμα του.

Ταξίδια

Πρώτα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν προγραμματίσετε ένα ταξίδι. Θυμηθείτε να:

  • πάρετε μαζί σας τις οδηγίες αυτές σε περίπτωση που εσείς ή οι ιατρικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης έχουν οποιαδήποτε απορία
  • ρωτήστε τον ιατρό σας το όνομα κάποιου ιατρού ή καρδιολογικής κλινικής στην πόλη ή στην χώρα που θα επισκεφθείτε. Αν προκύψει επείγουσα ανάγκη, θα είσαστε προετοιμασμένος για αναζήτηση βοήθειας
  • δείχνετε πάντα την ταυτότητα ασθενή με απινιδωτή που έχετε μαζί σας σε σημεία ελέγχου ασφαλείας σε αεροδρόμια. Ζητήστε έλεγχο με το χέρι και όχι με χειροκίνητη ηλεκτρονική ράβδο. Οι πύλες ελέγχου δεν πρέπει να παρουσιάσουν πρόβλημα αν περάσετε μέσα από αυτές χωρίς να καθυστερείτε
  • ζητήστε από τον ιατρό σας να κλείσει ραντεβού για την εξέτασή σας στον τόπο που θα επισκεφθείτε αν θα παραμείνετε εκεί πάνω από έξι μήνες.

Ασκηση, ψυχαγωγία και άλλα χόμπι

Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά, και σας ενθαρρύνουμε να ζήσετε δραστήρια ζωή. Πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας ποιο πρόγραμμα ασκήσεων είναι καλύτερο για σας.

Μερικά σπορ πρέπει να αποφεύγονται:

  • Σπορ όπου θα έρχεστε σε επαφή με άλλους συναθλητές (όπως καράτε ή ποδόσφαιρο) ίσως επιφέρουν χτύπημα στο δέρμα πάνω από τον απινιδωτή. Αυτό κανονικά δεν πρέπει να επιφέρει ζημιά στην συσκευή, αλλά μπορεί να τραυματίσει τους ιστούς γύρω της.
  • Το κοντάκι τουφεκιού δεν πρέπει να κρατείται στην πλευρά του στήθους στην οποία έχει γίνει η εμφύτευση.
  • Πρέπει να αποφεύγονται οι θαλάσσιες καταδύσεις.

Πότε να τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας

Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για το πότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του. Γενικώτερα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Δεχθείτε σοκ ή κάποια άλλη θεραπεία από τον απινιδωτή σας και σας έχουν δοθεί οδηγίες να επικοινωνήσετε.
  • Εχετε συμπτώματα ανωμαλίας στον καρδιακό ρυθμό και σας έχουν δοθεί οδηγίες να επικοινωνήσετε.
  • Εχετε παρατηρήσει πρήξιμο, ερεθισμό ή απώλεια αίματος στην περιοχή του τραύματος,
  • Κάνετε πυρετό που δεν υποχωρεί εντός δύο ή τριών ημερών,
  • Εχετε απορίες σχετικά με τον απινιδωτή σας, τον καρδιακό ρυθμό ή την φαρμακευτική αγωγή,
  • Εχετε προγραμματίσει να ταξιδέψετε ή να μετακινηθείτε,
  • Εχετε προσέξει κάτι ασυνήθιστο, όπως π.χ. ανεξήγητα συμπτώματα ή συμπτώματα σαν αυτά που είχατε πριν την εμφύτευση του απινιδωτή.

Τι να κάνετε αν σας παρασχεθεί θεραπεία με σοκ

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα ταχυαρρυθμίας, ο απινιδωτής θα εφαρμόσει την θεραπεία που έχει ορισθεί, αν χρειάζεται, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τότε θα πρέπει:

  1. Να μείνετε ήρεμοι. Βρείτε μέρος να καθήσετε ή να ξαπλώσετε,
  2. Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από κάποιον να μείνει μαζί καθ' όλη την διάρκεια του συμβάντος,
  3. Να έχετε πάντα μαζί το τηλέφωνο ενός φιλικού ή συγγενικού σας προσώπου για κλήση σε περίπτωση ανάγκης,
  4. Εάν δεν νοιώθετε καλά μετά την θεραπεία με σοκ, βάλτε κάποιον να τηλεφωνήσει στον γιατρό σας επειγόντως. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού. Μπορεί να σας ζητηθεί να πάτε στα επείγοντα περιστατικά,
  5. Εάν αισθάνεστε καλά μετά την θεραπεία και τα συμπτώματα δεν ξαναεμφανίζονται, ίσως να μη χρειαστείτε άμεση ιατρική βοήθεια.

Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το πότε θα επικοινωνήσετε μαζί του μετά το σοκ. Οταν επικοινωνήσετε, ο γιατρός θα σας κάνει τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Τι κάνατε ακριβώς πριν την θεραπεία με σοκ;
  • Πως αισθανθήκατε ακριβώς μετά την θεραπεία με σοκ;
  • Τι συμπτώματα παρατηρήσατε πριν την θεραπεία με σοκ;

Είναι σημαντικό να προβλέψετε με οικογένεια και φίλους την επικοινωνία με ιατρικό προσωπικό άμεσης ανάγκης και τον γιατρό σας. Είναι φρόνιμο να γνωρίζετε τα τοπικά τηλέφωνα άμεσης ανάγκης και πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή. Κρατείστε ένα αντίγραφο αυτών των πληροφοριών δίπλα στο τηλέφωνό σας, έτσι οποιοσδήποτε μπορεί να το βρει, εάν υπάρξει ανάγκη.

Εάν κάποιος σας αγγίζει την στιγμή που ο απινιδωτής εφαρμόζει θεραπεία σοκ, μπορεί να νοιώσει ένα "γαργαλητό". Αυτό συμβαίνει γιατί η ενέργεια περνάει μέσα από το δέρμα σας στο άλλο άτομο. Δεν είναι επικίνδυνο για κανένα που σας ακουμπά. Μπορεί, επίσης, να νοιώσετε τους μυς να σκληραίνουν ή να δείτε να "πετάγεστε" ελαφρά, σαν να ξαφνιαζόσαστε.

Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Οτιδήποτε χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό, ενεργοποιείται με μπαταρίες ή περιέχει μαγνήτες, περιβάλλεται από ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Οι περισσότερες οικιακές συσκευές δεν προκαλούν πρόβλημα στον απινιδωτή σας επειδή το πεδίο τους είναι πολύ αδύναμο. Επίσης, η ισχύς ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ελαττώνεται πολύ γρήγορα, ακόμα και σε μικρή απόσταση.

Ομως, ένα πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο μπορεί να παρέμβει στον απινιδωτή σας, αυτό ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή (Electromagnetic Interference EMI).

ΠΡΟΣΟΧΗ : Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αφορούν ασθενείς με βηματοδότες, όπως αυτές που υπάρχουν σε αεροδρόμια, κοντά σε πηγές υψηλής τάσης και κοντά σε ιδιαίτερα δυνατούς μαγνήτες.

Η ισχυρή ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή μπορεί να εμποδίσει τον απινιδωτή από το να παράσχει την σωστή θεραπεία στην καρδιά σας όταν την χρειαστείτε. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει τον απινιδωτή να σας δώσει εσφαλμένα θεραπεία σοκ. Η επίδραση συνήθως κρατάει μόνο όταν είστε κοντά στην πηγή της ισχυρής ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής. Μόλις απομακρυνθείτε ο απινιδωτής επανέρχεται συνήθως σε φυσιολογική λειτουργία μόλις σταματήσει η ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μία πραγματικά ισχυρή ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα κυκλώματα του απινιδωτή ή να επέμβει στον προγραμματισμό του.

Ασφαλείς οικιακές συσκευές, εργαλεία και άλλος εξοπλισμός

Ο απινιδωτής έχει σχεδιαστεί να προστατεύεται από παρεμβολές των περισσοτέρων ηλεκτρικών συσκευών. Μπορείτε να χειριστείτε τις παρακάτω συσκευές με ασφάλεια, εφ' όσον είναι σε καλή κατάσταση και είναι γειωμένες (όπου απαιτείται):

  • φούρνοι μικροκυμάτων
  • τηλεοράσεις, ραδιόφωνα AM/FM, βιντεοκάμερες, βίντεο, και τα τηλεχειριστήριά τους
  • τηλεχειριστήρια θυρών γκαράζ
  • μικρές συσκευές όπως τοστιέρες, μπλέντερ, μίξερ, ηλεκτρικά μαχαίρια, ηλεκτρικά ανοιχτήρια, κλπ
  • συσκευές χειρός όπως σεσουάρ, ξυριστικές μηχανές, σίδερο για μπούκλες, κλπ
  • κύριες συσκευές όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια πιάτων, κλπ
  • ηλεκτρικές κουβέρτες και θερμαινόμενα μαξιλαράκια
  • τηλεχειριστήρια παιχνιδιών

Αλλος εξοπλισμός που μπορείτε άφοβα να χειριστείτε αν είναι σε καλή κατάσταση και γειωμένος σωστά:

  • ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εκτυπωτές
  • ηλεκτρικές γραφομηχανές, συσκευές fax, και φωτοτυπικά μηχανήματα
  • εργαλεία μηχανουργείου όπως ηλεκτρικά τρυπάνια, περιστρεφόμενα πριόνια, επιτραπέζια πριόνια, κλπ (κρατάτε όλα τα εργαλεία σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών από το στήθος η την κοιλιά σας)
  • ραδιοπομπούς χαμηλής ισχύος, όπως ασύρματα τηλέφωνα ή φορητούς πομποδέκτες

Επίσης ασφαλή είναι:

  • μηχανές εσωτερικής καύσης ανάφλεξης με μπουζί, όπως αυτές σε μηχανές κουρέματος γκαζόν, φυσήματος φύλλων, αυτοκινήτων (αν ο ιατρός σας δεν σας έχει απαγορέψει το οδήγημα)
  • μεταφορικά μέσα που λειτουργούν με μπαταρίες, όπως αυτοκινητάκια του γκολφ ή ηλεκτροκίνητες αναπηρικές καρέκλες.

Εξοπλισμός που ίσως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ στην χρήση

Κινητά τηλέφωνα

Τα ψηφιακά κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές αν είναι πολύ κοντά (15 με 30 εκατοστά) σε απινιδωτή. Η επίδραση είναι προσωρινή. Για να αποφύγετε παρεμβολή:

  • μην φέρετε κινητό τηλέφωνο σε τσεπάκι στο στήθος στην ίδια πλευρά που έχετε τον απινιδωτή, αν έχει εμφυτευτεί στο στήθος σας.
  • μην φέρετε κινητό τηλέφωνο στην ζώνη αν ο βηματοδότης σας έχει εμφυτευτεί στον χώρο της κοιλιάς
  • κρατάτε το κινητό τηλέφωνο στο αυτί από την αντίθετη πλευρά του βηματοδότη.

Ανιχνευτές ασφαλείας

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ανιχνευτές ασφαλείας μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή παρεμβολή στον απινιδωτή σας.

Οι ανιχνευτές ασφαλείας σε καταστήματα και βιβλιοθήκες είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσουν προβλήματα αν περάσετε την "πύλη" τους γρήγορα. Και ούτε να σταθείτε κοντά στο εξωτερικό τμήμα του εξοπλισμού ανίχνευσης. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, δείξτε την ταυτότητα ασθενή με απινιδωτή που έχετε και ζητήστε να κλείσουν τον ανιχνευτή για να περάσετε.

Οι ανιχνευτές ασφαλείας (πύλες και ράβδοι χειρός) σε αεροδρόμια και δημόσια κτίρια, ίσως προκαλέσουν προσωρινή παρεμβολή στον απινιδωτή σας.

Το μεταλλικό περίβλημα του απινιδωτή σας ίσως προκαλέσει συναγερμό. Επιδείξτε την ταυτότητα απινιδωτή που έχετε στο προσωπικό ασφαλείας και ζητήστε έλεγχο δια χειρός. Είναι σημαντικό να καταλάβει το προσωπικό ασφαλείας ότι πρέπει να αποφεύγεται ο έλεγχος με την ράβδο χειρός.

Αλλος εξοπλισμός

Τα παρακάτω ίσως αποτελούν πηγές ισχυρής ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής. Να παραμένουν σε απόσταση τουλάχιστον 60 εκατοστών από τον απινιδωτή σας:

  • στερεοφωνικά ηχεία μεγάλων στερεοφωνικών συστημάτων, μεγάλα ραδιόφωνα
  • σχυροί μαγνήτες
  • βιομηχανικός εξοπλισμός όπως γεννήτριες και συγκολλητές αντίστασης τόξων
  • ασύρματα εργαλεία που ενεργοποιούνται με μπαταρίες, όπως τρυπάνια, κατσαβίδια, κλπ
  • κεραίες ραδιοπομπών μέτριας ισχύος, όπως ερασιτεχνικών ραδιοσταθμών, ραδιοπομπών, υπεραστικών ραδιοφώνων, ή δορυφορικά τηλέφωνα
  • ηχεία υψηλής ισχύος (όπως αυτά που βρίσκονται σε δημόσια κτίρια)

Λόγω σπινθήρων ή άλλων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, κρατάτε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών από:

  • αναμμένη μηχανή αυτοκινήτου (οι σπινθήρες μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και μερικοί εναλλακτήρες περιέχουν ισχυρούς μαγνήτες)
  • ηλεκτροκινητήρες σε λειτουργία
  • κλίβανους
  • θερμοσίφωνες

Μην χρησιμοποιείτε οικιακής χρήσης όργανα ελέγχου σωματικού πάχους.

Μείνετε μακριά από:

  • εξοπλισμό ραντάρ
  • μεγάλους τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς αναμεταδότες

Ιατρικές και οδοντιατρικές διαδικασίες

ΠΡΟΣΟΧΗ : Πάντα να αναφέρετε σε ιατρικό προσωπικό ότι έχετε εμφυτευμένο απινιδωτή. Οι περισσότερες ιατρικές και οδοντιατρικές διαδικασίες δεν θα επηρεάσουν τον απινιδωτή σας.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • διαγνωστικές ακτινογραφίες, όπως ακτινογραφίες θώρακος, οδοντιατρικές ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, και μαστογραφίες
  • οδοντιατρικές ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, και μαστογραφίες
  • οδοντιατρικές εργασίες για καθαρισμό ή επιδιόρθωση δοντιών

Μερικές διαδικασίες μπορεί να εκτελεστούν με τις σωστές προφυλάξεις (ο εξοπλισμός να μην τοποθετείτε απ' ευθείας επάνω στον απινιδωτή):

  • διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS)

Aλλες ιατρικές διαδικασίες ή συσκευές παράγουν υψηλό επίπεδο παρεμβολών που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την λειτουργία του απινιδωτή σας. Να συζητήσετε με τον ιατρό σας τους κινδύνους και τα οφέλη τους. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • λιθοτριψία (την χρήση κυμάτων σοκ για τον θρυμματισμό λίθων στα νεφρά και στην χολή μέσα στο σώμα σας)
  • ηλεκτρο-καυτηριασμός (μία ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείτε για να σταματήσει η αιμορραγία κατά την χειρουργική επέμβαση)
  • διαθερμία (ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό πεδίο για να επιδώσει θερμότητα σε ιστούς, όπως σε μύες)
  • ραδιοθεραπεία
  • θεραπεία με υπερήχους

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η μαγνητική τομογραφία (MRI) δεν συνιστάται για κανέναν ασθενή με απινιδωτή ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΥΣΔΗΠΟΤΕ ΟΡΟΥΣ. Επειδή ο εξοπλισμός χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες, να μην εισέρχεστε ποτέ σε χώρους όπου υπάρχει τέτοιος εξοπλισμός - και για κανέναν λόγο.

Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή.

Πρέπει να ανησυχώ για τον απινιδωτή μου;

Σκοπός του απινιδωτή είναι να σας βοηθήσει να ζήσετε μία φυσιολογική ζωή, χωρίς τον συνεχή φόβο καρδιακών προσβολών. Για μερικούς ασθενείς, ο ίδιος ο απινιδωτής στην αρχή γίνεται αιτία ανησυχιών. Θυμηθείτε καλύτερα ότι σας τον σύστησαν για μια πιο ασφαλή ζωή, χωρίς να έχετε ανησυχίες. Οι απινιδωτές είναι εξαιρετικά αξιόπιστοι - σώζουν ζωές καθημερινά. Καλύτερα να αντιμετωπίσετε ανοιχτά τις ανησυχίες σας συζητώντας τις με τον γιατρό σας, την οικογένειά σας ή, ίσως, με κάποια ομάδα υποστήριξης.

Θα αισθάνομαι πόνο ή εξόγκωμα κάτω από το δέρμα;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αν ο πόνος επιμείνει μετά την πλήρη ανάρρωση της πληγής σας, ελέγξετε το με τον ιατρό σας.

Μετά από την ανάρρωσή σας, δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο στην περιοχή γύρω από τον απινιδωτή σας. Είναι πολύ συνηθισμένο, όμως, να έχουν οι ασθενείς μία "αίσθηση" της παρουσίας του απινιδωτή κάτω από το δέρμα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν αναρρώσει η τομή, το μόνο που πρέπει να φαίνεται είναι ένα ελαφρύ εξόγκωμα κάτω από το δέρμα, και αυτό δεν θα φαίνεται με πουκάμισο ή μπλούζα.

Θα θεραπεύσει ο απινιδωτής την καρδιά μου;

Δυστυχώς όχι. Ο απινιδωτής μπορεί μόνο να επέμβει σε περιπτώσεις διαταραχής ρυθμού που προέρχονται από την ασθένεια της καρδιάς σας. Ισως χρειαστεί να συνεχίσετε θεραπεία για την αιτία που προκάλεσε τις αρρυθμίες αυτές.

Θα χρειαστώ φαρμακευτική αγωγή;

Οι περισσότεροι ασθενείς με απινιδωτή συνεχίζουν και την φαρμακευτική τους αγωγή. Αυτή η αγωγή μπορεί να είναι για στηθάγχη, ανεπαρκούσα καρδιά ή για πολλούς άλλους λόγους. Ο απινιδωτής δεν εξαλείφει την ανάγκη για αυτά τα φάρμακα αλλά και δεν τα επηρεάζει. Αν και ο απινιδωτής μπορεί να σταματήσει τις κοιλιακές αρρυθμίες με μεγάλη επιτυχία, δεν μπορεί να τις προλάβει. Μερικοί ασθενείς, έτσι, παίρνουν φάρμακα για να μειώσουν την συχνότητα των αρρυθμιών, ώστε να μην ενεργοποιείται τόσο συχνά ο απινιδωτής.

Τι θα συμβεί όταν ενεργοποιηθεί ο απινιδωτής;

Ο απινιδωτής μπορεί να παράσχει ένα αριθμό θεραπευτικών σοκ. Η βηματοδότηση της βραδυκαρδίας δεν γίνεται καθόλου αντιληπτή. Μία στιγμιαία αίσθηση ταχυπαλμίας, ίσως, γίνει αντιληπτή πριν την αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση.

Μερικοί περιγράφουν το σοκ απινίδωσης σαν ένα μικρό φτερούγισμα, άλλοι σαν μια κλωτσιά στον θώρακα. Όπως και να 'ναι, η δυσφορία είναι στιγμιαία και δεν υπάρχουν παρενέργειες. Βέβαια, η αρρυθμία που θα προκαλέσει την ενεργοποίηση της συσκευής ίσως σας κάνει να αισθανθείτε έναν πολύ ταχύ καρδιακό ρυθμό, ζαλάδα ή ακόμα και λιποθυμία.

Η κοιλιακή μαρμαρυγή στους περισσότερους ανθρώπους προκαλεί απώλεια αισθήσεων ή λιποθυμία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και έτσι δεν αισθάνονται το σοκ όταν τους παρασχεθεί.

Τι να πω στην οικογένειά μου και στους φίλους μου;

Πρέπει να αναφέρετε στην οικογένειά σας, στους φίλους σας, και στους συναδέλφους σας για τον απινιδωτή σας. Πρέπει να γνωρίζουν ότι αν ενεργοποιηθεί η συσκευή, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο παρά μόνο να σας βοηθήσουν όταν συνέλθετε να είστε πιο αναπαυτικά.

Αν κάποιος σας ακουμπά την ώρα που ο απινιδωτής σας δώσει ένα σοκ, θα αισθανθεί μόνο ένα πολύ ελαφρύ γαργαλητό, αφού η συσκευή εστιάζεται στην παροχή θεραπείας προς την καρδιά και όχι αλλού.

Μερικοί φίλοι και μέλη της οικογένειας ίσως θελήσουν να μάθουν πως παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε καρδιοπαθείς. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από φορείς όπως η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Βεβαιωθείτε ότι όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να καλέσουν αμέσως για βοήθεια αν παραμείνετε λιπόθυμος πάνω από ένα λεπτό μετά την θεραπεία με σοκ. Δώστε τους το τηλέφωνο του ιατρού σας από πριν. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι πρέπει να τηλεφωνήσουν στον ιατρό σας αν δεν αισθάνεστε καλά μετά από θεραπεία σοκ, ακόμα και αν συνέλθετε από λιποθυμία.

Περίληψη και ειδικό λεξιλόγιο

Περίληψη

Η περίληψη αυτή δεν πρέπει να αντικαταστήσει την πλήρη ενημέρωση από το φυλλάδιο αυτό.

Ισως σας έχει συστήσει ο ιατρός σας την εμφύτευση απινιδωτή καρδιάς. Ο ιατρός σας, τότε, θα πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης επικίνδυνου καρδιακού ρυθμού η οποία μπορεί να θεραπεύεται με αυτή την συσκευή.

Αν έχετε εμφυτευμένο απινιδωτή, ακολουθείστε τις οδηγίες που αφορούν ασθενείς με απινιδωτές, όπως αυτές που υπάρχουν σε αεροδρόμια, κοντά σε πηγές υψηλής τάσης και κοντά σε ιδιαίτερα ισχυρούς μαγνήτες.

Ο ιατρός σας έχει ήδη αναφέρει ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρετε ώστε να προστατευθεί ο απινιδωτής σας από βλάβες. Ακολουθείστε τις οδηγίες πολύ προσεκτικά.

Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας για την συνέχιση συνηθισμένων καθημερινών σας ασχολιών. Αυτές ίσως περιλαμβάνουν:

* επιστροφή στην εργασία, * επιστροφή στην σεξουαλική δραστηριότητα, * ταξίδια, και, * γυμναστική, ψυχαγωγία, ή άλλα χόμπι.

Ο ιατρός θα σας δώσει οδηγίες για το πότε πρέπει να του τηλεφωνήσετε. Γενικά, καλέστε τον ιατρό σας αν:

* λάβετε σοκ ή άλλη θεραπεία από τον απινιδωτή και σας έχει πει να του το πείτε * έχετε συμπτώματα μη φυσιολογικού ρυθμού και σας έχει πει να ενημερώσετε * παρατηρήσετε πρήξιμο, κοκκινίλα, ζέστη, ή εκροή από οποιαδήποτε πληγή

Γλωσσάριο

Atrial Fibrillation

(βλ. κολπική μαρμαρυγή)

AV nodal

(βλ. κολποκοιλιακός κόμβος)

Αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση:

Μερικές ταχυκαρδίες μπορούν να αναχαιτιστούν με ταχεία βηματοδότηση. Οι μοντέρνοι απινιδωτές μπορούν να προγραμματιστούν να χρησιμοποιήσουν αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση για να σταματήσουν επεισόδιο κοιλιακής ταχυκαρδίας αποφεύγοντας την ανάγκη εφαρμογής απινίδωσης υψηλής ενέργειας.

Απινιδωτής:

Η αναχαίτιση της κοιλιακής αρρυθμίας με ηλεκτρικό σοκ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί από ιατρικό προσωπικό όταν βρίσκονται επί τόπου σε καρδιακό επεισόδιο, χρησιμοποιώντας "χερούλια" τοποθετημένα στο στήθος ή αυτόματα από μία συσκευή που εμφυτεύεται στον ασθενή. Η συσκευή λέγεται απινιδωτής.

Απινιδωτής:

Μία εξωτερική ή εμφυτεύσιμη συσκευή η οποία μπορεί να παράσχει σοκ. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία μη φυσιολογικών γρήγορων και ανώμαλων καρδιακών ρυθμών.

Αρρυθμία:

Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

Βηματοδότηση:

Διέγερση της καρδιάς με μικρές ηλεκτρικές ώσεις. Οι βηματοδότες χρησιμοποιούνται για την θεραπεία βραχέων καρδιακών ρυθμών. Οι απινιδωτές χρησιμοποιούν βηματοδότηση για την θεραπεία αργών καρδιακών ρυθμών.

Βραδυκαρδία:

Ο καρδιακός ρυθμός κάτω των 60 παλμών το λεπτό. Αυτός μπορεί να είναι φυσιολογικός σε άτομα που βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση, ιδίως, κατά την ανάπαυση και στον ύπνο. Μπορεί επίσης να προέρχεται από την βραδεία λειτουργία του κολπικού φλεβοκόμβου (SA node) ή εμπόδιο στις ηλεκτρικές διόδους της καρδιάς. (βλ. επίσης SA node)

Γεννήτρια παλμών:

Το κυρίως τμήμα του απινιδωτή. Πρόκειται για σφραγισμένη μονάδα που περιέχει μπαταρία, μικροεπεξεργαστή (μικροϋπολογιστή) και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Οταν αρχίσει να εξασθενεί η μπαταρία του απινιδωτή, ολόκληρη η γεννήτρια παλμών αντικαθίσταται

Εμφραγμα του μυοκαρδίου

(βλ. καρδιακό επεισόδιο)

Εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής:

Ενας εσωτερικός καρδιομετατροπέας απινιδωτής που εμφυτεύεται συνήθως στο στήθος ή στην κοιλιά.

ΗΚΓ:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Μία εκτύπωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς.

Ηλεκτροκαυτηρίαση:

Μία διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να σταματήσει την αιμορραγία κατά την εγχείρηση.

Ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή:

Αν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι πολύ ισχυρό, μπορεί να παρέμβει στον απινιδωτή σας. Μπορεί να εμποδίσει την παροχή σωστής θεραπείας ή να προκαλέσει εσφαλμένα θεραπεία σοκ.

Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο:

Eνα αόρατο πεδίο ενέργειας. Υπάρχει γύρω από μαγνήτες. Επίσης υπάρχει όταν χρησιμοποιηθεί ηλεκτρισμός, και γύρω από συσκευές οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το ρεύμα ή λειτουργούν με μπαταρίες.

Implantable Cardioverter Defibrillator

(βλ. εμφυτεύσιμος απινιδωτής)

Καρδιακή παύση:

Κατά την καρδιακή παύση, η καρδιά σταματά τελείως να λειτουργεί.

Καρδιακό επεισόδιο:

Αν φράξει μία αρτηρία που μεταφέρει αίμα στον μύ της καρδιάς, ο μυς στερείται οξυγόνο, με αποτέλεσμα την νέκρωση μερικών καρδιακών ιστών. Κάποιο προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο είναι η πιο συνηθισμένη αιτία κοιλιακών αρρυθμιών όπου απαιτείται θεραπεία με απινιδωτή. Ο ιατρικός όρος για το καρδιακό επεισόδιο είναι έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Καρδιακή ανεπάρκεια:

Αδυναμία του μύα της καρδιάς. Προκαλεί διάφορα συμπτώματα όπως λαχάνιασμα, ζαλάδα, αίσθηση κόπωσης, και την συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες, κοιλιά, και πόδια.

Καρδιομυοπάθεια:

Πάθηση του μύα της καρδιάς. Οι περισσότερες αρρώστιες της καρδιάς οφείλονται σε παθήσεις της στεφανιαίας αρτηρίας, υψηλή πίεση, ή μη φυσιολογικές βαλβίδες. Λιγότερο συχνά, ο μυς της καρδιάς γίνεται μη φυσιολογικός χωρίς φανερή αιτία.

Καρδιοανάταξη (Cardioversion):

Αναχαίτιση καρδιακής αρρυθμίας. Σε ασθενείς με απινιδωτή, ό όρος αυτός χρησιμοποιείται για την περιγραφή της χρήσης σοκ χαμηλής έντασης (ίσως 1/10ου της μέγιστης δυνατότητας της συσκευής) στην κοιλιακή ταχυκαρδία.

Κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation):

Αρρυθμία που προκαλεί μη φυσιολογικό ταχύ και ακανόνιστο παλμό των κοιλιών. Επειδή η καρδιά αντλεί λίγο ή και καθόλου αίμα, η αρρυθμία αυτή είναι μοιραία αν δεν παρασχεθεί σοκ (απινίδωση) για να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός.

Κοιλιακή ταχυκαρδία:

Αρρυθμία που προκαλεί μη φυσιολογικό ταχύ αλλά κανονικό (σταθερό) παλμό των κοιλιών. Μπορεί να προκαλέσει από ελαφρά συμπτώματα ζαλάδας μέχρι λιποθυμία. Αν δεν θεραπευθεί, η κοιλιακή ταχυκαρδία μπορεί να εκφυλιστεί σε κοιλιακή μαρμαρυγή.

Κοιλίες:

Η δεξιά και η αριστερή κοιλία είναι οι κύριοι θάλαμοι άντλησης της καρδιάς. Δέχονται αίμα από τον αριστερό και δεξί κόλπο και το αντλούν προς το σώμα και τους πνεύμονες.

Κολπική Μαρμαρυγή (Atrial Fibrillation):

Η αφύσικη ταχεία και άτακτη ηλεκτρική δραστηριότητα του κόλπου. Η κοινή αυτή αρρυθμία αναγκάζει τις κοιλίες να χτυπούν άτακτα, και καμιά φορά πολύ γρήγορα. Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι έντονα επικίνδυνη, και πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τους ασθενείς. Oμως, ο ταχύς καρδιακός ρυθμός μπορεί καμιά φορά να προκαλέσει ταχυκαρδίες, ζαλάδα, και λαχάνιασμα.

Κολποκοιλιακός (AtrioVentricular nodal) κόμβος:

Eνα ιδιαίτερο τμήμα της καρδιάς που συνήθως είναι η μόνη ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ κόλπων και των κοιλιών. Αν ο κολποκοιλιακός κόλπος δεν λειτουργεί σωστά, ο απινιδωτής σας μπορεί να αναλάβει την βηματοδότηση δίνοντας στην κοιλία στον ίδιο ρυθμό με τον κόλπο.

Κόλπος:

Ο αριστερός και δεξιός κόλπος είναι οι θάλαμοι που βρίσκονται στο πάνω μέρος της καρδιάς. Ο δεξιός κόλπος αντλεί αίμα προς την δεξιά κοιλία. Ο αριστερός κόλπος αντλεί αίμα προς την αριστερή κοιλία.

Μαρμαρυγή:

Ταχύς, μη φυσιολογικός παλμός του κόλπου ή της κοιλίας. (Βλέπε Κολπική μαρμαρυγή, Κοιλιακή μαρμαρυγή)

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος:

Θάνατος λόγω ηλεκτρικού προβλήματος στην καρδιά. Συνήθως προκαλείται από κοιλιακή μαρμαρυγή ή κοιλιακή ταχυκαρδία. Ενας απινιδωτής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου.

Προγραμματιστής:

Ο εξοπλισμός που βρίσκεται στον χώρο του ιατρείου, ο οποίος επικοινωνεί με τον απινιδωτή σε κάθε σας επίσκεψη για εξέταση. Ο προγραμματιστής "διαβάζει" πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στην μνήμη του απινιδωτή σας. Δίνει αναφορά για την κατάσταση των μπαταριών, των ηλεκτροδίων, του ρυθμού της καρδιάς σας και για όσες θεραπείες έχει δώσει ο απινιδωτής σας από την τελευταία σας επίσκεψη στο ιατρείο. Ο προγραμματιστής χρησιμοποιείται, επίσης, για να προγραμματίσει τον απινιδωτή σας, ορίζοντας θεραπείες που έχουν επιλεγεί από τον ιατρό σας για την θεραπεία βραδέων και ταχέων καρδιακών ρυθμών.

SinoAtrial node

(βλ. φλεβόκομβος)

Ταχυαρρυθμία:

Οποιαδήποτε διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, φυσιολογική ή μη φυσιολογική, με αποτέλεσμα ένα ρυθμό με πάνω από 100 χτύπους το λεπτό. Στα αίτια ταχυαρρυθμίας συμπεριλαμβάνονται το καρδιακό επεισόδιο, η στεφανιαία νόσος και η καρδιομυοπάθεια.

Ταχυκαρδία:

Καρδιακός ρυθμός άνω των 100 χτύπων το λεπτό. Αν είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα σωματικής άσκησης, στρες ή ασθένειας, ονομάζεται φλεβοκομβική ταχυκαρδία.

Φλεβοκομβική ταχυκαρδία:

Η φυσιολογική αύξηση του καρδιακού ρυθμού, συνήθως λόγω άσκησης, στρες, ή ασθένειας.

Φλεβόκομβος (SinoAtrial node):

Μία μικρή ομάδα κυττάρων στον δεξί κόλπο τα οποία στέλνουν ηλεκτρικά σήματα τα οποία κάνουν την καρδιά να χτυπά.

Στην εκπόνηση του φυλλαδίου αυτού έχει συμβάλλει και ο ιατρός Dr. Francis Mergatroyd.

Την απόδοση στα ελληνικά επιμελήθηκε ο ιατρός - καρδιολόγος κ. Αθανάσιος Γ. Μανώλης, επιμελητής Α στην Β' Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μέλος της ομάδας βηματοδότησης και ηλεκτροφυσιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.